Tidgare frågor


Ställ en fråga>>>

Q: Hej K ram!
Var finner jag ovala ramar för släktfoton. Mått 10x12cm
Mvh Bo

A: Hej Bo,
Tack för din fråga.
Tyvärr tror jag det är mycket svårt att hitta en oval ram i storleken 10x12 cm. Om du inte kan få den storleken kan du eventuellt hitta storleken 9x12 i varuhus eller välsorterade fotoaffärer. Tyvärr har vi inte några ovala ramar längre pga liten efterfrågan. En annan variant är att använda sig av en vanlig lite större rektangulär ram och skära ett ovalt hål i passepartouten för fotot. Detta kan din närmaste ramaffär hjälpa dig med. Lycka till!

MVH
Elisabet


Q: Hej, har ni någon lista på svenska standardmått på affischramar? Behöver veta det när jag skall beställa foton och kan inte hitta det någonstans.
MVH Patrick

A: Hej Patrick,
Här kommer en lista på Standardramar/Färdigramar:

VANLIGASTE STANDARDMÅTTEN PÅ FÄRDIGRAMAR I SVERIGE (alla mått i cm)

10x15
13x18
15x20
18x24
20x30
21x29,7 A4
24x30
30x30
30x40
40x40
40x50
50x50
50x60
50x70
70x70
60x80
70x100

Mvh
Elisabet

Q: Varför är det så dyrt att rama?
Fåvitsk från Eslöv

A: Allt är relativt! Det beror alldeles på vad du vill rama in för något, och naturligtvis hur det skall göras.

Att rama in en affisch i en färdigram behöver inte kosta så mycket. Är det ett konstverk eller något annat gjort på papper som man inte vill skall gulna eller bli fläckigt bör man använda sig av en så kallad syrafri passepartout och en syrafri mellanläggskartong. Även här kanske man kan använda sig av en färdigram och lägga till en passepartout och en barriärkartong. Gå till >>> och läs om kartonger i inramningen.

Lägg märke till att en inramning som vi gör, där mått och material är vald just för din bild, är så att säga skräddarsydd för ändamålet. Om du jämför konfektionskläder med skräddarsydda kläder så är den prisskillnaden säkert mycket större procentuellt. Skräddarsyr man sin ram hos en fackman, har man nästan oändligt många ramlister, passepartoutfärger och glassorter att välja på. Lägg därtill fack- kunskapen om material och metoder.

Det är också så att det inte är vanligt med konst i standardstorlekar, därför kan färdigramar som just har standardstorlekar vara svåra att använda.

Om man är beredd att låta bården på bilden vara större än vanligt och inte proportionerad som brukligt för konst, så är färdigramar ett bra alternativ. På t ex en konstutställning kan enhetliga ramstorlekar ge en ökad harmoni vid hängningen.

mvh
Elisabet

Q: Vad menas med syrafritt papper?
Ebba Boot

A: Syrafri kartong har neutralt eller något basisk PH-värde. Kartongen kan vara uppbyggd av cellulosafibrer. Är kartongen s.k. syrafri har man buffrat kartongen för att ge den ett neutralt PH- värde. Man tillverkar också syrafri kartong av bomullsfibrer. Fibrerna ser ut som oändliga "spagettitrådar" som ligger inflätade i varandra. På grund av ljus och ålder spricker dessa fibrer och går av. Får processen fortgå kommer av den forna kartongen endast att återstå en dammhög! Tiden för att kartongen skall falla sönder beror på miljön den har runt omkring och dess PH-värde, lågt PH-värde(surt) i kartongen förkortar nedbrytningstiden avsevärt. Ett papper av låg kvalitet, exempelvis pappret i en dagstidning, gulnar och blir sprött på några dagar. Ett ark papper av hög klass som används för ett grafiskt tryck och är tillverkat av bomullsfibrer, kan stå emot nedbrytningen i hundratals år.

mvh
Elisabet

Q: Varför måste jag ha glas på min akvarell, den är så mycket snyggare utan!
Karin Broman, Sthlm

A: Konst på papper behöver glas, det damm och smuts som sätter sig utanpå glaset kan lätt torkas bort. En oljemålning på duk kan vara som vilken annan målat yta som helst och därför lätt att torka av med en fuktig trasa. OBS att det tillkommer proffs att göra en sådan operation.

Men tillbaka till konst på papper. Om damm och fläckar skulle komma på pappersbilden är det mycket svårt och ibland väldigt kostsamt att återställa verket hos en konservator.

Mvh
Elisabet

Q: Jag känner en ung konstnär som vill anordna en utställning. Hur kommer jag undan så billigt som möjligt?
Mor

A: Här kommer några råd för att försöka hålla priset nere på ramdelen på en utställning:
Det är bra om du kan planera i god tid. Då hinner du ta reda på t ex mått på färdigramar som kan passa dina verk. Se om du kan få fatt på billigare färdigskurna standardpassepartouter. Är du ute i god tid kan du kanske anpassa dina verk efter dessa mått.

Montera enkelt. Använd utställningspassepartouter av ett enklare material än den dyra syrafria kartongen.
För uppspända oljemålningar på duk: vitmålade ribbor(måla själv) från trävaruhandeln. Sådana lister kallas ibland för geni-lister.

Om det är återkommande utställningar och det behövs ramar med glas så kan en uppsättning färdigramar vara ett ekonomisk alternativ. Ramen behöver inte säljas med bilden utan bilden kan tas ut ur ramen som sedan kan härbärgera en ny bild.

Lycka till!
Elisabet


Adress

OBS! Besök efter överenskommelse.

Tel: 08 154872

K-ram
Surbrunnsgatan 48
113 48 Stockholm

Webshop

Finns i shoppen >>

Videoklipp

Tranåslist Larson-Juhl producerar ramlist av högsta kvalitet.
Till videon >>