Galleriskena VäggGalleriskena Tak

Att använda K ram Galleriskena har många fördelar. Det är enkelt och snabb att hänga om sina tavlor, hålen i väggen blir färre, kan lätt byggas ut och systemet är elegant och minimalistiskt vilket gör att den passar både i hemmet, på kontoret och i galleriet.

Idén är enkel. En speciell aluminiumlist som finns i pulverlackat blankt vitt eller grunderad vit för egen målning. GalleriskrenaSkenan monteras på speciella väggfästen som man skruvar i väggen på önskad höjd. Det vanligaste är att man monterar skenan som en vägglist nära taket.
Du väljer själv om du bara skall ha skenan på en speciell tavelvägg eller i hela rummet. När du har borrat och skruvat upp väggfästena är det bara att "klicka" på skenan som då döljer väggfästena.

Tavlorna hänger man sedan med en eller två linor som man för in från sidan av skenan.
Det finns en Cobra perlonlina som kan sättas in var som helst i skenan, bra om man vill förtäta sin samling och slippa ändra alla trådar!

Du trär på tavelkroken som finns i fem utföranden. Vilken du väljer är beroende på tyngden på din tavla. Behöver du skarva finns skarvlänkar, går inte skenan från vägg till vägg finns ändstycken att täcka med. Behöver du skruv och plugg finns det i webshopen. Skenan är enkel att montera, kapas lätt i rätt längd med vanlig metallsåg.

Hur många skenor behöver jag?
Det enklaste är att mäta dom väggar som skall ha skenor på, lägga ihop måtten och dividera det med längden på skenan du valt. Gör du på detta sätt MÅSTE du lägga på ca 10 % på det totala måttet. Gör du inte detta kommer du att få lägga pussel med alla "stumparna" på din sista vägg och behöva skruva i massa extra skruvar!

Den andra metoden man kan använda sig av är att se varje vägg som en separat enhet.

Rita en skiss och mät varje vägg.

Vilken tavelskena skall jag välja?
Galleriskrena


Vi brukar rekomendera Galleriskena ArtiteQ Klick som säljs inklusive 6 väggfästen, skruv och universalplugg. Väggfästena bygger inte på skenan ut från väggen och fungerar som mall mot taket när du skall borra.
Inga extra skarvar behövs när du kopplar ihop flera längder. Skenan är ekonomisk, liten (25 mm hög) och elegant och liknar en taklist när du sätter den högt upp på väggen. Det finns massor av olika linor, krokar och tillbehör som du köper separat och den kan även användas i en sluttande trappa med rätt tillbehör. Den passar både på galleriet, hemma och på kontoret. Skenan kan belastas 20 kg per meter. Denna skena lagerförs för omedelbar leverans.

Vi har också Galleriskena LED, tavelbelysning med inbyggd tavelskena! Det krävs ingen elektriker för installationen. Med denna skena slipper du borra upp extra spottar i taket för att belysa din konst! Se vår webshop för ArtiteQ: http://www.galleriskena.se

Hur många fästen och skruvar behöver jag?
Till ArtiteQ följer det med 6 st väggfästen, skruv och universalplugg ingår! Till Economy och Profi följer det med 5 stycken väggfästen, skruv och plugg beställer du separat till betong eller gipsvägg.

Linor & krokar?
Hur många linor och krokar behöver jag? K ram rekommenderar att du använder 2 linor och krokar per tavla. Om du har mindre tavlor (under 40 x 50 cm) kan det räcka med en tråd och krok per tavla.

Ett annat sätt att hänga/gruppera flera tavlor kan vara att använda två linor och sex bildkrokar.
På så sätt kan du hänga en rad med tre tavlor vertikalt på väggen.

Vill du inte använda vår perlonlina och krok utan göra egna hängningar finns det en liten plastkrok som tillbehör till skenan. I kroken kan du fästa en lina som du knyter i tavlan. OBS OBS använd INTE fisklina, den går lätt av numera när den är utsatt för konstant UV ljus och tyngd från tavlan. Förr höll en fiskelina i många år men tyvärr använder man andra material numera och linan fungerar inte bra längre. Som förslag till egna upphängningar brukar vi rekomendera persiennlinor som går lätt att få tag på i gardinaffärer och stormarknader.

Varför två linor till en lite större tavla?
Framför allt för att den hänger snyggare och tätare mot väggen. Du kan oftast fästa bildkrokarna i tavlans öglor. Skensystem innebär att tavlan hänger FRÅN taket, inte PÅ väggen som med en "vanlig spik". Tycker du att tavlans överdel tippar ut för mycket så kolla att tavlans egen ståltråd är så rak som möjligt om du hängt bildkroken i denna samt att linan är fäst max en tredjedel från ovandelen av tavlan. Detta motverkar "tippningen".

Ju högre färstpunkt för linorna du har på tavlan, desto mindre blir lutningen ut från väggen.

Ratchet BildkrokHur väljer jag bildkrok?
Du låter tyngden på din tavla avgöra vilken krok du skall använda. Vår mest sålda krok är bildkrok mindre. Hänger du om ofta bör du välja den självlåsande kroken Ratchet med en fjäder i stället för skruv. Det går extremt snabbt att få rättt höjd på tavlan med denna krok med lite träning. Du spar mycket tid på hängningen!

Skarvlänk, vad är det?
Skarven använder du när du sätter upp flera skenor på en vägg som är längre än två meter.

Ändstycke, när behövs det?
Om skenan inte går från vägg till vägg finns det ändbeslag.

Är det svårt att sätta upp skenorna?
Svårigetsnivån är ungefär den samma som att sätta upp hyllor på väggen, alltså inte så komplicerat.

Fungerar skenan för all konst?
Det finns undantag, har du tyngre konstverk bör du använda museiskenan med fasta stavar istället. En perlonlinan bör inte belastas över ca 3 kg. Vi rekomenderar inte heller vår Galleriskena till riktigt små och lätta tavlor. Det krävs lite tyngd på tavlan för att sträcka ut perlonlinan. Detta kan ibland avhjälpas med att man fäster ett blyband för gardiner, eller annan tyngd på baksidan av tavlan. Har du många riktigt små tavlor som du vill ha upp på en vägg du inte får spika i kan lösningen vara att använda en skiva (målad eller tapetserad i väggens färg) där du spikar upp dina småtavlor i den formation du vill ha. Sätt några öglor i skivans överkant och häng skivan i perlonlina med bildkrok.

Verktyg du behöver:
Borrmaskin med borr i rätt storlek
vattenpass (eller laserpass)
skruvmejsel
blyertspenna
metallsåg - om du skall kapa skenan.

Du har förberett dig genom att mäta upp hur många skenor du behöver och gjort en enkel skiss med mått hur du skall kapa dom. Tag också reda på vilket material du har i väggarna. Detta måste du veta för att få rätt skruv och plugg.

Mät nu upp var galleriskenan skall sitta. Det vanligaste är att man placerar den så nära taket din borrmaskin klarar av. När du kollat hur du vill ha den placerad, använd gärna vattenpass/laserpass och märk direkt på väggen tunt med blyerts så du får skenan rak.

Första väggbeslaget skall sitta ca 20 cm från starten av skenan. Märk ut för hålet. Gör sedan märken med ca. 40 cm mellanrum. Har du en vägg som är svår att fästa i eller om du har mycket tunga tavlor kan det vara bättre att ha ca 30 cm mellan väggfästena. Använd inte för små skarvbitar av skenan! Tänk på att sista väggbeslaget också skall sitta ca 20 cm från slutet. Detta gäller oavsett om skenan är 1 meter eller 2 meter!

När du är klar med utmärkningen på första väggen, borrar du hål och skruva fast dina väggbeslag. Har du betongvägg, använd skruv och plugg. Skruven skall vara ca 4 cm lång med platt huvud och pluggen skall vara 6 mm. Är det gipsvägg använd special plugg och skruv för gipsvägg. Nu är det bara att ”klicka” på skenan och vips är alla skruvar och hål borta.

Om skenan inte går från vägg till vägg finns det ändbeslag, sätt på dessa efter att du trätt in linorna från sidan, eller sätt på ändbeslagen och använd Cobra linan. Krokarna som tavlan skall hänga i är lätta att trä på när linan hänger i skenan. Skall du förlänga din skena, såga till den i rätt storlek och använd ett skarvbeslag och fäst den andra skenan i. På det sättet får du en stabil och nästan osynlig skarv. Skall du måla om eller flytta tar du enkelt ner din skena.

Lycka till!

 

Artiteq
Produktkatalog