Visa dina bilder

Det är dina tavlor och andra objekt som skall exponeras, tillsammans med rummet, belysning, mattor, gardiner och möbler skapar det en miljö som är din.
Anders P Andra människor kommer att se och uppleva din miljö och kanske till och med ha synpunkter på den, uttalade eller outtalade. Det är viktigt att du bara frågar dig själv hur du vill att det skall se ut, det är ditt sätt att se bilderna som gäller för din miljö. Visa dina bilder för andra och gör det på ditt sätt.

Det finns inga regler, tavlor behöver inte hänga jämnt i under- eller överkant, inte heller måste tavlorna hänga i höjd med ögonen på en stående man av medellängd. Det finns inga regler för att hänga tavlor fast en del platser kan skada bilderna, om den hänger i direkt solljus eller att de exponeras av en värmekälla som en öppen spis eller element.

Ibland är det snyggt när färger går ton i ton andra gånger kan konstrast mellan färger skapa spänning. Det är ditt sätt att se färger och hur du upplever färgernas reaktioner sinsemellan som skall avgöra placeringen.

Bilder är mer än färgade fält, innehållet har olika betydelse för oss. Kanske är det snarare vad bilden betyder för dig som gör att du hänger den på en framträdande plats i rummet än vad dess färg och formmässiga relation till övrigt skulle placera den. Det är bra för att skapa en personlig atmosfär. När man har brottats med massor av olika kombinationer av tavlor, färger på möbler och tapeter. Det är mycket tillfredsställande att se på ett resultat man är nöjd med och som man själv har komponerat.

Att vara två till detta ökar både möjligheterna för ett gott resultat samtidigt som man lär känna mer om varandra.

Hängning

Hur bilder och annat kommer upp på väggen och hur de fästs på densamma. Först en enkel regel: Använd bägge händer när du lyfter en tavla, ta tag i ramlisten på var sin sida och lyft. Då undviker du att dra i ramen vilket kan skada ramhörnen och försegling. Det gäller också när du skall lyfta en oramad litografi, ta tag i sidorna på arket med tummen och pekfingret, pincettgrepp. Undvik att bryta pappret och få veck och skador på det.

Arbetsgången är enkel, ställ tavlorna vid den eller de väggar de skall hängas upp på, sortering. Bestäm var exakt på väggen de skall placeras i förhållande till övriga väggar, möbler, lampor och andra tavlor, gruppera. Gör upphängning genom att spika, skruva eller montera galleriskenor, montera.

Sortera

Det här är en grovsortering som tillsammans med nästa punkt skall bespara dig att göra flera hål och upphängningar av samma bild på olika ställen. Om du har flera bilder att hänga, börjar du med att sorterar. Sortera upp tavlorna på de rum där de skall hängas. Välj vägg och ställ tavlorna mot väggen där de skall hängas.

Gruppera

Om du skall hänga tre tavlor på en fyra meter lång vägg, kan man sätta dem med en meters mellanrum. Jämt fördelade på längden och en meter till hörnen på väggen. Detta kan se utmärkt ut men det finns flera anledningar att pröva andra fördelningar.

Möbler, lampor, fönster och dörrar gör att väggutrymmet inte är symmetriskt och då kan sålunda inte heller tavlorna hänga symmetriskt. Kanske börjar det så att man gruppera två tavlor över soffan och den återstående på andra sidan fönstret ovanför en gammal gungstol. Vilka två av de tre tavlorna skall grupperas ihop ovanför soffan, vilken av dem gör sig bäst ovan gungstolen?

Nu finns det en god risk att du hämtar ett eller annat exemplar från andra väggars tilldelade tavlor. Gör grupperingen färdig för alla tavlor du skall hänga innan du monterar. Undvik direkt och starkt solljus, det kan bleka bilden. Placera inte heller bilden där stora skillnader i temperatur kan ge skador och deformeringar.

Montera

Att spika i en X-krok i väggen och sedan hänga upp tavlan är enkelt och lätt. Men det finns väggar och hyresvärdar som kräver andra lösningar. Om du inte får spika i väggen så kanske det finns en list för att hänga tavlor i med hjälp av krok och linor.

Snabbspackel och bättringsfärg är bra att till hands, små spikhål klarar lite Pepsodent eller annan vit tandkräm. Bättringsfärg finns i tuschpenna, väggfärg eller barnens färglådor.

Ett verktyg för att markera var spiken vägen skall sättas får du en beskrivning av här. Ta en cirka 30-40 cm lång träbit 1cm tjock och 2 cm bred. Ungefär 3cm från ena änden driver du igenom en 3 cm lång spik så att den sticker ut lika mycket på båda sidor. Böj upp spiken på den sida spikskallen sitter, på den sidan hänger du tavlan som skall hängas upp på väggen. Håll i pinnen med tavlan mot rummet och spikspetsen mot väggen, när tavlans läge på väggen är perfekt behöver du bara trycka lite pinnen och då gör spikspetsen ett märke där du skall sätta spiken.

Väggar


Gipsvägg

Använd enkel eller dubbel X-krok till inte alltför tunga tavlor, tänk på höjdskillnaden mellan krok och spik när du hänger.

Är det en lite tyngre tavla måste borrmaskinen fram. Undersök om din innervägg består av en eller två gipsskivor. Nu kan du välja en plastplugg för enkel eller dubbel gipsvägg samt passande skruv. Pluggen för gipsväggar utvidgar sig på baksidan av skivan så den inte åker ut så lätt som en vanlig universalplugg.

Var noggrann så du väljer rätt borrstorlek till din plugg, det skall vara lite trögt att föra in pluggen i väggen.  Har du riktigt tunga tavlor och speglar (upp till 30- 35 kg ) måste du använda gipsankare eller s.k. Mollyplugg, När man skruvar i skruven i mollypluggen kommer pluggens "ben" att fällas in mot baksidan av gipsskivan och ge stöd så pluggen inte åker tillbaka genom hålet.

Vi rekommenderar att arbeta med en särskild tång för montering av metallexpander. Välj storlek på expandern efter väggskivans tjocklek. 
Du kan lista ut hur tjock väggen är genom att borra ett hål i den, ta en spik och för in spikskallen genom hålet. Tryck spiken mot materialet och håll fingret på utsidan intill väggen, mät eller jämför med en expanderhylsa om de finns tillgängliga, eller ta med måttet till byggvaruhuset så du får rätt storlek.  

Gissningslekar är INTE att rekommendera till stora dyra och tunga saker som skall upp på väggen! Det blir oftast dyrt att ersätta/laga det som åker i golvet.

Som tillbehör till expanderhylsan finns en bricka, utformad som en tavelkrok. Den är enkel att hänga upp sin konst på. Är din ram/spegel som skall hängas lång och smal i liggande format, häng alltid på två skruvar som placeras På väggen ca 15 cm in från vardera tavlans kortsida. Detta gör att påfrestningarna på ramen blir mindre och det är då mindre risk att en stor ram deformeras.

Betong

Betongkrokar är en plastbricka med spikstift ofta tre till fyra som slås in i väggen med hjälp av två till tre bestämda slag med en hammare. Slå inte i onödan på betongkroken, sättet du får bort en betongkrok på är att knacka lite med hammaren på sidan av kroken. Betongkroken går att använda till mindre tavlor, provdra alltid i tavlan när du hängt upp den. Är din tavla eller spegel lite tyngre måste du använda borr, plugg och skruv.

Puts

En del gamla fastigheter har väggar med puts, halm och kanske en tegelmur längst bak, allt är möjligt i gamla väggar. Beroende på vägg kan det fungera med en X-krok eller prova med en spik. Om det är hårt och spiken böjer sig måste borr, plugg och skruv fram.

Trä

Använd en enkel spik.

Tavellist/galleriskena

Att använda K ram Galleriskena
har många fördelar. Det är enkelt och snabb att hänga om sina tavlor, hålen i väggen blir färre, kan lätt byggas ut och systemet är elegant och minimalistiskt vilket gör att den passar både i hemmet, på kontoret och i galleriet.

Idén är enkel. En speciell aluminiumlist som finns i pulverlackat blankt vitt eller grunderad vit för egen målning. GalleriskrenaSkenan monteras på speciella väggfästen som man skruvar i väggen på önskad höjd. Det vanligaste är att man monterar skenan som en vägglist nära taket.
Du väljer själv om du bara skall ha skenan på en speciell tavelvägg eller i hela rummet. När du har borrat och skruvat upp väggfästena är det bara att "klicka" på skenan som då döljer väggfästena.

Tavlorna hänger man sedan med en eller två linor som man för in från sidan av skenan.
Det finns en Cobra perlonlina som kan sättas in var som helst i skenan, bra om man vill förtäta sin samling och slippa ändra alla trådar!

Du trär på tavelkroken som finns i fem utföranden. Vilken du väljer är beroende på tyngden på din tavla. Behöver du skarva finns skarvlänkar, går inte skenan från vägg till vägg finns ändstycken att täcka med. Behöver du skruv och plugg finns det i webshopen. Skenan är enkel att montera, kapas lätt i rätt längd med vanlig metallsåg.

Hur många skenor behöver jag?
Det enklaste är att mäta dom väggar som skall ha skenor på, lägga ihop måtten och dividera det med längden på skenan du valt. Gör du på detta sätt MÅSTE du lägga på ca 10 % på det totala måttet. Gör du inte detta kommer du att få lägga pussel med alla "stumparna" på din sista vägg och behöva skruva i massa extra skruvar!

Den andra metoden man kan använda sig av är att se varje vägg som en separat enhet.

Rita en skiss och mät varje vägg.

Vilken tavelskena skall jag välja?Galleriskrena
Vi brukar rekomendera Galleriskena ArtiteQ Klick som säljs inklusive 6 väggfästen, skruv och universalplugg. Väggfästena bygger inte på skenan ut från väggen och fungerar som mall mot taket när du skall borra.
Inga extra skarvar behövs när du kopplar ihop flera längder. Skenan är ekonomisk, liten (25 mm hög) och elegant och liknar en taklist när du sätter den högt upp på väggen. Det finns massor av olika linor, krokar och tillbehör som du köper separat och den kan även användas i en sluttande trappa med rätt tillbehör. Den passar både på galleriet, hemma och på kontoret. Skenan kan belastas 20 kg per meter. Denna skena lagerförs för omedelbar leverans.

Galleriskena Economi är tänkt där man inte hänger om ofta och inte har tyngre tavlor. Fungerar bara med Perlontrådar, inte stålwirar. Denna skena kan belastas med ca 10 kg per meter. K ­ ram lagerför denna skena.

Galleriskena Profi är en något kraftigare variant av Economy. Detta är ursprungsskenan från Nielsen som fungerar med både perlonlinor och stålwirar. Skenan kan belastas med 15 kg per meter. Skenan har inte lika många tillbehör som ArtiteQ Klick skena. Denna skena lagerförs inte.

Vi har också Galleriskena LED, tavelbelysning med inbyggd tavelskena! Det krävs ingen elektriker för installationen. Med denna skena slipper du borra upp extra spottar i taket för att belysa din konst! Se vår webshop för ArtiteQ: http://www.galleriskena.se

Hur många fästen och skruvar behöver jag?
Till ArtiteQ följer det med 6 st väggfästen, skruv och universalplugg ingår! Till Economy och Profi följer det med 5 stycken väggfästen, skruv och plugg beställer du separat till betong eller gipsvägg.

Linor & krokar?
Hur många linor och krokar behöver jag? K ram rekommenderar att du använder 2 linor och krokar per tavla. Om du har mindre tavlor (under 40 x 50 cm) kan det räcka med en tråd och krok per tavla.

Ett annat sätt att hänga/gruppera flera tavlor kan vara att använda två linor och sex bildkrokar.
På så sätt kan du hänga en rad med tre tavlor vertikalt på väggen.

Vill du inte använda vår perlonlina och krok utan göra egna hängningar finns det en liten plastkrok som tillbehör till skenan. I kroken kan du fästa en lina som du knyter i tavlan. OBS OBS använd INTE fisklina, den går lätt av numera när den är utsatt för konstant UV ljus och tyngd från tavlan. Förr höll en fiskelina i många år men tyvärr använder man andra material numera och linan fungerar inte bra längre. Som förslag till egna upphängningar brukar vi rekomendera persiennlinor som går lätt att få tag på i gardinaffärer och stormarknader.

Varför två linor till en lite större tavla?
Framför allt för att den hänger snyggare och tätare mot väggen. Du kan oftast fästa bildkrokarna i tavlans öglor. Skensystem innebär att tavlan hänger FRÅN taket, inte PÅ väggen som med en "vanlig spik". Tycker du att tavlans överdel tippar ut för mycket så kolla att tavlans egen ståltråd är så rak som möjligt om du hängt bildkroken i denna samt att linan är fäst max en tredjedel från ovandelen av tavlan. Detta motverkar "tippningen".

Ju högre färstpunkt för linorna du har på tavlan, desto mindre blir lutningen ut från väggen.

Ratchet BildkrokHur väljer jag bildkrok?
Du låter tyngden på din tavla avgöra vilken krok du skall använda. Vår mest sålda krok är bildkrok mindre. Hänger du om ofta bör du välja den självlåsande kroken Ratchet med en fjäder i stället för skruv. Det går extremt snabbt att få rättt höjd på tavlan med denna krok med lite träning. Du spar mycket tid på hängningen!

Skarvlänk, vad är det?
Skarven använder du när du sätter upp flera skenor på en vägg som är längre än två meter.

Ändstycke, när behövs det?
Om skenan inte går från vägg till vägg finns det ändbeslag.

Är det svårt att sätta upp skenorna?
Svårigetsnivån är ungefär den samma som att sätta upp hyllor på väggen, alltså inte så komplicerat.

Fungerar skenan för all konst?
Det finns undantag, har du tyngre konstverk bör du använda museiskenan med fasta stavar istället. En perlonlinan bör inte belastas över ca 3 kg. Vi rekomenderar inte heller vår Galleriskena till riktigt små och lätta tavlor. Det krävs lite tyngd på tavlan för att sträcka ut perlonlinan. Detta kan ibland avhjälpas med att man fäster ett blyband för gardiner, eller annan tyngd på baksidan av tavlan. Har du många riktigt små tavlor som du vill ha upp på en vägg du inte får spika i kan lösningen vara att använda en skiva (målad eller tapetserad i väggens färg) där du spikar upp dina småtavlor i den formation du vill ha. Sätt några öglor i skivans överkant och häng skivan i perlonlina med bildkrok.

Verktyg du behöver:
Borrmaskin med borr i rätt storlek
vattenpass (eller laserpass)
skruvmejsel
blyertspenna
metallsåg - om du skall kapa skenan.

Du har förberett dig genom att mäta upp hur många skenor du behöver och gjort en enkel skiss med mått hur du skall kapa dom. Tag också reda på vilket material du har i väggarna. Detta måste du veta för att få rätt skruv och plugg.

Mät nu upp var galleriskenan skall sitta. Det vanligaste är att man placerar den så nära taket din borrmaskin klarar av. När du kollat hur du vill ha den placerad, använd gärna vattenpass/laserpass och märk direkt på väggen tunt med blyerts så du får skenan rak.

Första väggbeslaget skall sitta ca 20 cm från starten av skenan. Märk ut för hålet. Gör sedan märken med ca. 40 cm mellanrum. Har du en vägg som är svår att fästa i eller om du har mycket tunga tavlor kan det vara bättre att ha ca 30 cm mellan väggfästena. Använd inte för små skarvbitar av skenan! Tänk på att sista väggbeslaget också skall sitta ca 20 cm från slutet. Detta gäller oavsett om skenan är 1 meter eller 2 meter!

När du är klar med utmärkningen på första väggen, borrar du hål och skruva fast dina väggbeslag. Har du betongvägg, använd skruv och plugg. Skruven skall vara ca 4 cm lång med platt huvud och pluggen skall vara 6 mm. Är det gipsvägg använd special plugg och skruv för gipsvägg. Nu är det bara att ”klicka” på skenan och vips är alla skruvar och hål borta.

Om skenan inte går från vägg till vägg finns det ändbeslag, sätt på dessa efter att du trätt in linorna från sidan, eller sätt på ändbeslagen och använd Cobra linan. Krokarna som tavlan skall hänga i är lätta att trä på när linan hänger i skenan. Skall du förlänga din skena, såga till den i rätt storlek och använd ett skarvbeslag och fäst den andra skenan i. På det sättet får du en stabil och nästan osynlig skarv. Skall du måla om eller flytta tar du enkelt ner din skena.

Lycka till!

Affisch

Vill du hänga upp stora affischer, egna foton eller andra enklare bilder finns vår klassiska affischhängare i borstat aluminium. Du hittar dessa i vår webshop >>.
Finns för affischstorlekar från 50 cm upp till 120cm.

Fototapet

Så gör du:
Se först till att .
. väggen är slät. Fuska inte med förarbetet.
. väggen är enfärgad. Vitt om du har ett ljust motiv, svart om du har ett mörkt. Fototapeter släpper igenom mycket.
. du har bra verktyg. Gärna ett vattenpass.

Rita riktlinjer på väggen med hjälp av ett vattenpass. Limma väggen tunt och jämnt 2-3 våder brett. Lämna inga kala fläckar. De blir bubblor. Titta noga vad som är upp och ner på tapeten. Vik ihop våden med mönstret inåt. Fäst högst upp och släpp ner. Använd vattenpass och se till att våden verkligen sitter rakt innan du pressar fast den. Använd ett tapetverktyg och släta ut. Arbeta från taket mot golvet och från mitten ut mot kanterna. Gör likadant med nästa våd. Se till att de sitter ihop. Skär bort allt som inte tillhör tapeten. Fortsätt sedan med nästa två tills väggen är klar.


Johanna Olsson METRO 071022

Belysning

Konst på duk och papper är ljuskänsliga och värmekänsliga. Häng aldrig i direkt solljus eller ovanför element/eldstad.

Vill man belysa sin konst använd i första hand spotlights i taket/skenor. På det sättet undviker man värmen som lamporna avger.
Vill man ha tavelbelysningen placerad på ramen eller väggen ovanför konstverket finns det idag specialbelysning med xenonlampor med skonsamare ljus och som inte avger värme.