Montering av affisch

För enklare affischinramningarna används en baksideskartong och affischen kan klistras eller fodras direkt på kartongen. Om du inte vill ha ram på din affisch kan du låta klistra den på en s.k. Kapaskiva.

Kapa/Foamboard/ Sandwichskiva

Kapaskiva är en styv lättviktsskiva med 3- 15 mm tjocklek. KapafixSkivan finns både med och utan självhäftande ytskikt i vitt och svart. Kapaskivor eller foamboard används till att stabilisera stora inramningar.
Andra användningsområden är att klistra upp affischen så den inte skrynklar sig bakom glaset. Vill man ha upp sin affisch utan ram kan man klistra den på Kapa först, trycka i två specialfästen på baksidan så är den lätt att hänga upp. kapahängare

Vill man inte använda glas och ram men ändå skydda sin affisch kan man låta plastlaminera den. Det finns flera olika plaster man kan lägga på. Några exempel: "osynlig", matt, högblank, osv. Skivan är lättarbetad med vanlig hobbykniv och används också till modellbyggen, ritningar, anslagstavlor. Det går att skriva direkt på den. För större objekt ska du använda en dyrare variant med ett aluminiumskikt som gör att den inte "slår sig" lika lätt.

Klistra aldrig konst på vanlig kapaskiva. De vanliga skivorna är inte syrafria. PH värdet brukar ligga runt
6-9. I dag finns det dock speciella Artcare skivor för konstmontering som är klädda med syra & ligninfritt papper.

Affisch-hängare

Vill du enkelt hänga upp stora affischer, egna foton eller andra bilder Affishhängare finns vår klassiska affisch–hängare av borstat aluminium i affischstorlekar från 50cm till 120cm. Finns i webbshoppen .

Webshop

galleriskena.se

Ladda ner

Om ramning

PDF-broschyr om hur man ramar själv och spänner upp duk på kilram.