kilram

Kilram är detsamma som spännram. Specialgjord träram som används för att spänna upp målningar på duk. Finns att beställa i hela cm-mått. Tänk på att om du har stora målningar skall det finnas ett mittstöd eller kryss. Använder du för klen kilram skevar duken på väggen. Var också noggrann med vinklarna när du sätter ihop den, annars är det nästan omöjligt att sätta ram på den. Köp alltid bra kvalité, det lönar sig! Duken fästes lättast med en häftklammerapparat om man ofta spänner duk, annars korta nubb med platt huvud.

Så här spänner man duk själv:
Kontrollera att dukens bildyta är vinkelrät, annars måste du kompensera detta. Mät bildytan och beställ kilramen efter det måttet (jämna cm-mått) hos en ramaffär. Kom ihåg att ha några cm omålad duk runt om bilden så att duktången har något att gripa tag i.

Duktång är ett specialverktyg som gör att man får bättre tag i duken och kan spänna så hårt som det behövs. är det stora dukar är den ett måste.duktång Om kilramen har en upphöjd rund kant på ena sidan se till att alla vänder åt samma håll när du sätter ihop ramen, den upphöjda sidan skall ligga mot duken. Detta för att så lite som möjligt av bildytan skall komma i kontakt med träytan i kilramen. Var noggrann så att alla vinklarna är räta (kolla med vinkelhake) och att det inte finns några skarpa kanter som kommer i kontakt med duken. Lägg sedan kilramen på ett dukklätt bord eller på golvet.

Placera duken som den skall sitta på kilramen. Sätt första stiftet i mitten av en av ramens kanter. Vänd ramen, sträck duken och sätt nästa på mitten av motsvarande kant mittemot det första stiftet. Gör motsvarande med de båda återstående kanterna.

Kolla nu att duken sitter som den skall, rakt och att hela bilden är med. Fortsätt nu att dra i duken och sätta ett stift på varje sida av det första stiftet, med ungefär 10 cm mellanrum. Sedan vrider man kilramen ett kvarts varv och upprepar proceduren tills man kommit varvet runt. Sträck alltid duken vertikalt uppåt, aldrig diagonalt från mitten. Gör alltså aldrig en hel sida på en gång, den vill gärna bli rynkig.

Upprepa ovanstående, nu genom att sätta ett stift på varje sida av de första tre stiften, fortsätt att vrida en kvarts varv tills varvet är fullbordat. Fortsätt nu med två nya stift och vrid ett kvarts varv, tills hörnen kommer. Dessa skall vikas för att bukta ut så lite som möjligt. Annars blir det problem när ramen skall på.

Det finns olika skolor hur hörnen skall läggas. De två vanligaste går ut på att antingen skall man lägga två hörn på kortsidan eller vika ett hörn på varje sida av kilramen.

Hur du än väljer att lägga dem måste du göra två veck på duken i varje hörn av ramen, det ena för den "överblivna" biten från ena kanten och sedan ett från den andra som du viker över den första. Prova och se vilken metod som är att föredra. För att det hela skall se bra ut bör man häfta fast den överblivna duken på baksidan av kilramen.

När kilramen köptes fanns det också med en påse kilar. Dessa skall sättas i först när duken är spänd. Placera in dem med lätt hand och med ett likformigt tryck. Efter några år när träet har krympt och duken slappnat, skall man kunna lossa kilarna och sätta in dem på nytt, och på så vis spänna duken slät och fin igen.

Webshop

galleriskena.se

Ladda ner

Om ramning

PDF-broschyr om hur man ramar själv och spänner upp duk på kilram.