Boxram eller Lådram

Används ofta när man ramar in objekt, eller vill visa ett konstverk i sin helhet. Boxar använder man ofta om konstnären har rivit kanterna för hand, målat ända ut till kanten av papperet eller om det är ett tjockt handgjort papper.

Istället för att använda en passepartout för att dimesionera och för att höja upp glaset så att det inte skall komma i kontakt med objektet, gör man en hög extra innerram av s.k. distanslist. (finns från 5 mm och uppåt) Man kan också skära remsor i tjock passepartout-kartong och på så sätt göra egna distanser till lådan så glaset kommer närmare betraktaren. Denna typ av inramning skapar "tittskåpseffekt". Tänk på att denna ramtyp sticker ut från väggen lite mer och kanke inte är lämplig i trånga utrymmen.

Plexilåda

Akrylboxar eller s.k plexiboxar med framsida och sidor av gjuten akryl (plexi) där man monterar i objekt eller konstverk är ingenting som finns färdigt. Detta är specialbeställningar som görs till varje enskilt objekt eftersom man måste ta hänsyn till höjd och monteringsmetod för att tillgodose de bevarande egenskaperna. Vi får ofta frågor om denna typ av box. Vi använder minimum 3-5 mm tjocklek på akrylen, beroende på storlek på boxen.

plexibox

Eftersom dessa tillverkas på beställning är dom dyra. Räkna med ett par tusen kronor för mindre specialgjord box i gjuten akryl inklusive montering.

Här under hittar du en ungefärlig beskrivning på hur du går tillväga om du vill göra egna boxar. Tillskurna akrylbitar kan du beställa hos plastföretag runt om i landet. OBS använd inte billig styrenplast till boxar. Den blir snabbt missfärgad, skör och kan skada ditt konstverk.

Man kan säga att det finns två huvudtyper av PLEXIBOXAR:

 1. Den enklare boxen består av 5 bitar akryl/plexi som sågas till lämpliga storlekar. Dessa fem bitar är ditt lock. Dessa limmas ihop. Objektet kan sedan monteras på olika sätt beroende på vad det är och hur man vill presentera det.
  Antingen gör man en  baksida i samma material eller så använder du en träskiva som  man klär med syrafri kartong eller kanske tyg.

  plexibox

  Detta kan vara nödvändigt ur bevarande syfte. En ogenomskinlig baksida löser problemet med upphängningen som blir betydligt enklare än om du har en genomskinnlig baksida. Fundera ut hur du skall göra upphängningen INNAN du beställer dina bitar. Akryl är betydligt tyngre än vad du tror så fort du kommer upp lite i storlek.

  Konstverket/ objektet monteras fast med lämlig metod på din baksida.
  Om det är värdefullt använd ALDRIG lim som kan förstöra verket.
  Som alltid vid ramning av konst gäller det att man skall kunna ta loss konsten/objektet i URSPRUNGLIGT SKICK. Man kan tex fästa objektet med linor som man trär genom baksidan och knyter fast. Akrylen är lättarbetat och du kan borra i den.

  Vanligaste sättet att fästa baksidan vid boxen är sedan att skruva fast den med ett antal skruv från sidorna. Tänk på att baksidan måste få plats i boxen och att baksidan skall vara tillräckligt kraftig för att skruven skall rymmas så baksidan inte spricker när du skruvar fast den.

  Boxram/Lådram med plexiglas – 3D för egna objektinramningar

Den andra metoden är svårare att utföra själv så här bör du hitta ett plastföretag som kan bocka akrylen på lämpligt sätt och sedan göra monteringen själv.

 1. En skiva gjuten akryl böjs och formas till en låda med tex. 5-7 centimeters kanter, konstverket eller objektet monteras ofta på en akrylskiva som baksida. Därefter skruvas denna fast vid ”locket”. OBS Vid denna typ av ramning måste man förbereda upphängningen så att den hamnar BAKOM konstverket/objektet så att den inte syns framifrån. Vanligt är ett ramverk av metall som skruvas fast på baksidan och döljs av konstverket/objektet.

Webshop

galleriskena.se

Ladda ner

Om ramning

PDF-broschyr om hur man ramar själv och spänner upp duk på kilram.